Credința și fanatismul religios

Ființa umană și-a căutat mereu rostul său în viața și până acum unica soluție validă, pentru a-și explica existența, a recunoscut-o într-o  putere supranaturală pe care a numit-o Dumnezeu. Iar pentru ai da o explicatie și o logică au întemeiat o doctrină,  numită religie.

Sursă artycul.com.pl

  Și este eficientă chiar și în zilele noastre, în pofida dezvoltării tehnologice care pare să fie atotputernică.

Sursă profit .ro

Existența acestei ideologii include două laturi grație polarității psihice,( pozitiv și negativ ).

Într-o viață socială, este necesară o colaborare intensă și respect reciproc. Din acest motiv latul care răspunde de această dinamică este  considerat latul  pozitiv.

Iar celălalt lat,care reprezintă partea opusă precum egoismul și extragerea profitului, ca urmare a devenit latul negativ.

Sursă google

Primul fiind considerat expansiv-constructiv, prin care se efectuează percepția viitorului și tinde spre o dezvoltare amplă al ființei umane, ca fiind supremă față de alte viețuitoare.  Al doilea individual-conservator și se prezintă prin exploatarea prezentului și îmbunătățire individuală, fără ca să țină cont de starea benefică al societății de apartenență.   

   Religia reprezintă un ghid  și omul prin ea, a reușit să se vadă pe sine însuși și modul just de a se comporta (este precum o oglindă). Iar credința inspiră  recunoașterea unei puteri supreme care reprezintă obiectiv de urmărit ( și este ca o lumină care permite să vezi tot ce este în jurul tău divers de ideal).

Aceste două concepte care la prima vedere par a fi una singură,  dau naștere așa zisului  fanatism. Multe persoane care sunt convinși  că religia și credința e același lucru, ajung să fie afectați de către aceasta.

Urmăreasc și execută cuvînt în cuvînt  riturile pe care le atribuie direct divinității supreme

Pentru a fi mai clar voi  da un exemplu.

Imaginațivă  că vă aflați într-o cameră cu o lanternă în mână,  camera va prezenta mediul înconjurător. Aprindeți  lumina care prezintă credința sai apropiațivă de oglindă care  reprezintă religia. Veți  vedea o imagine în care vă veți recunoaște și cu ușurință veți putea nota ceea ce vă place și ceea ce nu vă place la voi. Acum aprindeți  lanterna și îndreptați-o spre imaginea din oglindă, veți nota că lumina lanternei vă va orbi 

Sursă google

și nu veți putea vedea nimic. Lanterna prezintă dorința imensă de a poseda credința și a o vedea  neapărat  prin religie. Dar orbit de ea nu faci altceva decât  să te sprigini de umărul altuia,  ca  să te indrumeze și  in felul următor devii o marionetă al manipulației.

Religia cu părere de rău a lăsat spațiu unor reprezentanți cu tendințe manipulatoare ce urmăresc interese diverse de cât cele ale credinței.

Religia mai conține rituri care au fost adoptate la obiceile populare. Pentru a stimula sentimentul de apartenență

De aceia fanatizmul religios este supus unui risc elevat de a fi manipulat în efectuarea unor acțiuni total diferite de cele prevăzute de religie.

Sper ca acest articol să fie de folos și să permită cititorului intuirea  unei situații derivate din impulsuri culturale care dese ori sunt atribuite  credinței .

Autor: iurieganea

Psiholog

2 gânduri despre „Credința și fanatismul religios”

    1. Aveți dreptate religia nu am studiato. Dar cu ea am crescut și sunt martor la ceia ce se petrece în jur. Influențată de către ea.
      Este o părere personală….. pentrucă mă consider o persoană credincioasă și îmi pare rău de ceia ce văd

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: