Invidia pe care toți o scot în  evidență….. ce este ? Și  cum trebuie interpretată.

Ținînd cont de faptul că noi suntem ființe sociale avem tendința de a împărtăși reușitele personale. Și în așa fel devenim transmițător de noutate, persoana care recepționează în mod normal devine invidioasă.

Ce trebuie de știut dacă te afli față în față cu o persoană care te invidiază: mai întâi de toate, ține cont de una dintre  cele mai vechi procese psihice cu denumirea de”curiozitate”. Ea fiind primul impuls care împinge orisice ființă vie să noteze  tot ce-i nou. A doua componentă este necesitatea( adică valutarea pe scară ierarhică, importanța acestei noutăți pentru binele personal). A treia componentă este asocierea propriei persoane cu a ta( dacă ar fi în locul tău); a patra este interpretarea-afectivă( ce sentimente are față de tine). După care vine aspirația( dorința de a deține, pentru a completa neajunsul care l-a sesizat prin reușita ta). De aici se poate obține formula:

– curiozitatea + trebuință + asociere+ interpretarea afectivă + aspirația = invidie.

Acest fenomen psihic nu a luat naștere pentru a transmite bârfe așa cum se petrece de obicei la noi. Din cauza egoismului personal care contracarează sentimentul de apartenență. Dar pentru susținerea tendinței spre performanță continuă. Urmărind ca scop îmbunătățirea calitativă a vieții sociale și integritatea speciei.

Autor: iurieganea

Psiholog

%d blogeri au apreciat: